3.4.2018

Profilointi - helppo nakki!

Kuvituskuva. Profilointi ei näitä poikia pelota.
Ihmisten pysäyttäminen julkisilla paikoilla profilointia eli tunnistamista varten on jo auttamatta ikävää ja vanhanaikaista. Pallon johtavaksi kansakunnaksi muutenkin kuin asukasluvultaan pyrkivässä Kiinassa aiotaan tunnistaa kaikki ulkona liikkuvat kansalaiset pelkän naamavärkin perusteella, kaikkialle asennettavien tarkkojen kameroiden ja kasvojentunnistusohjelmien avulla.

Naamasta sen suomalaisenkin pian tunnistaa!

Passi- ja ajokorttikuvat poliisin rekistereihin?

Kiinassa kasvojentunnistuksen pitäisi toimia arviolta jopa 1,3 miljardin ihmisen joukossa ja olla pohjana tietyille kansalaisten luokituksille. Asukasmäärältään vielä toistaiseksi mitättömän pienessä, mutta tiemmä teknisesti kehittyneessä  Suomessa tuommoisen homman luulisi hoituvan paljon helpommin, koska aikuisia ja profilointia ehkä kaipaavia kansalaisia on vain päälle neljä miljoonaa. 

Jokaiseen kepulaan eli tulevaan maakuntaan syrjäisine ja takapajuisine kylineen kattavaa kameravalvontaa tuskin kannattaisi ulottaa, ei edes uusien tiedustelulakien tultua voimaan. Niinpä kaikille aikuisille Suomen kansalaisille kannattaisi tarjota sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä valtion kustantama helposti lähiluettava kansalaistunniste, joka toimisi kuin kelakortti turbolla. 

Henkilöiden tunnistaminen tapahtuisi näppärästi jonkin viranomaiskapulan avulla, läheltä tai jopa kauempaakin. Taajamien tarkastuspisteissä henkilötunnisteet lukaistaisiin tietysti automaattisesti talteen sisäministeriön älyhärpäkeosaston koneille. Elleivät värkit näytä vihreää, olisi ehkä suoritettava ystävällinen henkilön tunnistaminen manuaalisin menetelmin?

Periaate henkilötunnistuksessa olisi vähän samankaltainen kuin poliisiautojen nykyisessä tekniikassa, missä tietokoneohjatun kameran lukaisema rekisteritunnus räpsäyttää virkatoimihenkilön ruudulle kaikki ajoneuvon ja sen haltijan tiedot rötösrekisteriotteineen, halutulla tarkkuudella, erilaisia suuntaumuksia ja taipumuksia, kengän- ja hatunnumeroita unohtamatta. Ellei Suomessa ole vielä käytössä kaikkea tätä, sulttaanin puuhamaassa Dubaissa on.

Kansalaistunniste voisi olla esimerkiksi hyvää ja valpasta kansalaiskuntoa ja -tuntoa edustava pienoislippu rintapielessä tai myös huomaamaton sirukortti ulkovaatteen taskussa. Henkilöiden fyysinen siruttaminen tapahtunee uudistuvan uljaan unionin maissa vasta myöhemmin, kyborgivaiheessa.

Veroyle kertoo tänään, että jokin maineikas sosialisti- ja kommunistikorkeakoulu, vai mikä se oli, on tutkinut pysäytettyjen maastamme tavattujen henkilöiden karua kertomaa profiloinnista. Pois se sellainen vanhakantaisuus meistä ja hiiteen turhat pysäyttelyt! Vai mitä? 

Ajatushautaamo ei vie poliittis-taloudellisen tuen puuttuessa kevytmielistä skenaariotaan  profiloinnista tämän pitemmälle.

Hra Ao narahti Kiinassa 60.000 ihmisen joukosta kameratarkkailun takia.

Kansalaisten sote-pisteytys on profilointia!

Profiloinnista olisi tässä myös kaupallistaustainen kooste.

***

2 kommenttia:

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Kyllä poliisilla pitää olla oikeus sanoa radioon, että valkoinen mies pieksi neekeriä pesäpallomailalla. Tai sehän oli jo, mutta myös toisinpäin.

Tuota kameravalvontaa ihmiset pelkäävät, mutta eihän siellä kameroiden takana ole yleensä ( 99.999999%) ketään. Vain kauppakeskuksissa ja asemilla voi vartija katella. Jos jotain sattuu, niin silloin poliisi käy katsomassa kameran nauhan.

intrigööri kirjoitti...

Mussutus etnisyyksistä ja monikulttuurista vedetään aina överiksi. Jos ja kun maassa on omilla teillään muutamia satoja tai tuhansia paperittomia ihmisiä, joita pitäisi yrittää palauttaa lähtömaihinsa, poliisilla on täysi oikeus omaan työhönsä. Poliisi etsii ja löytää muutenkin päivittäin kaikenlaisia rikoksista epäiltyjä ja tuomittuja henkilöitä.
Turviksien aiheuttama ongelma on iso, vaikka muutamien äänekkäiden mielestä ongelmaa ei olisikaan. Uutta tekniikkaakin pitäisi työssä pystyä hyödyntämään, vaikka vedinkin postauksessa vähän mutkia suoriksi.
Kameravalvonnan lisääntyminen kaupungeissa on myös turvatekijä meille taviksille. Jos kukaan ei näe, ei kuule, eikä auta, on se pahempi kuin joutua ehkä jossain turvakameroiden tunnistamaksi. Virkavalta voi usein edes jälkikäteen todeta, kuka pieksi ketä ja millä.