12.4.2018

Pisteytys - tuttua huttua

Pojat otille menossa, netistä löydetyt poliisikoodit
puseroissa. Sotekoodithan ovat vielä hyshys.

Sote- ja uusiomaakunnat jyskyttävät toistaiseksi eteenpäin valtiokoneiston rattaissa, kuten  yksityistettävät junatkin. Siinä sitä on meidän taviskansalaisten hyvä kyydissä hytkytellä, jos nyt edes olemme missään kyydissä. Voimme vain arvuutella keskenämme, pääseekö sitä ensi vuonna vielä johonkin hoitoon ja saako lääkkeet irti.

Kilpailutuksen ja yksityistämisen ulkopuolelle jää EU-Suomessa toistaiseksi vain hengitysilma. Käyttövesi onkin jo vanhastaan maksullista, ellei satu omistamaan tonttia, missä on kaivo tai lähde. Lähde saattaa onnellisesti löytyä myös jostain jokamiehenoikeuden maastoista. Nuo oikeudet kaupallistetaan eli yksityistetään vähän myöhemmin.

Sotemullistus aiheuttaa paljon enemmän kysymyksiä, mihin olisi vastauksia. Uusimpia kauhistelun aiheita on soten palveluntuottajia varten luotava ihmisten eli nk. asiakkaiden pisteytys. Oikeastaan meidät luokitellaan erilaisiin kustannusryhmiin. Tai miten se sitten lopulta menee?

***
On se pisteytys ja luokittelu ainakin ihmisten kaupallistamista. Meillä jokaisella on kohta hintamme terveydenhoidossa ja hinnat ovat kovin erilaisia. Lohduttavaa näin nk. tietoyhteiskunnassa on, etteivät nuo tulevat pisteytykset pysy pitkään salattuina. Sote tuo peliin heti satoja uusia toimijoita, joilla on töissä tuhansia tekijöitä. Vuotoja tulee väistämättä sieltä ja täältä kuin Talvivaaran lirutuskaivoksen altaista. 

Lisäyslinkki: Potilastietojen tietosuoja on Suomessa surkeinta Euroopassa, 
kertoo Talouselämä.

Pisteytykset pitäisi vissiin löytyä myös kelakortilta, kun sen viivakoodi jossain toimipaikassa lukaistaan. Miten lienevät byrokraatit tuon ihmisten tunnistamisen ratkaisseet? Kasvojentunnistus se tuskin lienee, noin ensialkuun. Keltaiset tähdet tai jotkin muut sellaiset tunnisteet ja koodit vaatteissa toisivat mieliin kammottavia muistoja viime vuosisadalta.

Natsit pakottivat viime maailmansodan alla juutalaiskansan käyttämään vaatteissaan  keltaisia tähtiä. Natsipaskiaiset eivät kuitenkaan olleet keltaisten merkkien enempää kuin hakaristinkään keksijöitä. Keltaiset pahojen ihmisten merkit käski tiettävästi ensimmäisenä ommeltaviksi juutalaiskansan vaatteisiin itse Rooman paavi. Hakaristi on jo muinainen symboli.

Keltaiset ristit vaatteisiin kaksin kappalein piti laittaa ainakin suuren kerettiläislahkon, kataarien eli "puhtaiden" jäsenten. Tuon pyhän istuimen määräyksen antoi ehkä paavi Gregorius IX, kun satavuotiset albigenssivainot alkoivat 1200-luvulla. Kataarit eivät juuri suostuneet luopumaan uskostaan, joten lähes kaikki kiinni saadut heistä murhattiin julmasti hengiltä, mm. roviolla polttamalla. Samalla rosvottiin perheitä ja kokonaisia kaupunkeja, kuten nykyajan sodissakin.

***
Sote voi vielä olla emäsotku ja monen murheen aiheuttaja, mutta tuskin pisteytyksellä sinänsä on karmeita seurauksia. Onhan meistä useimmat pisteytetty jo vauvana. Kätilö on määritellyt parkuvan pikkuisen pisteet heti syntymän jälkeen nollasta kymmeneen. Eli tuttu juttu, tuo pisteytys, sitä ei vain itse muista. 

En muista oman vauvanikaan pisteitä. Olin kyllä synnyttämässä, heh, mutta vain toisten ukkoloiden lailla katselemassa sekopäänä toisen osapuolen kärsimyksiä. Vauvan sain syliini heti ennen pisteytystä, sen muistan hyvin.
***

HS:n juttu pisteytyksestä.

1 kommentti:

Veijo Hoikka kirjoitti...

Syntymäpisteistä vähän: Apgarpisteiden maksimi on täydet 10. Paitsi ystävällämme Olgalla, joka sai 11 pistettä, koska ärtyvyydestä tuli 2 pistettä maksimin 1 sijaan. Ei taida Olga olla enää tänä päivänä ennätyksen haltija.