11.9.2014

Maksaako Suomi liian vähän luottoreittaajille?

Joskus viime vuoden lopulla tämä pähkäilijä sai hämmästellä sitäkin, miksi Suomen valtio maksaa silkkaa rahaa kolmelle tärkeimmälle luottoluokittajalle. Valtiot eivät yleensä maksa luokituksista, mutta ehkäpä Suomi ei olekaan mikään valtio, vaan suurten puolueiden yhteisyritys?

Maksullisten luottoluokitusten tilaaminen ei tosiaan ole valtioille tavallista, mutta tekeehän fantsuttajien Suomi kyllä monta muutakin ihmeellistä asiaa. Ikävä kyllä, pikkuvaltio Suomella on yleensä kaikissa keikauksissa surkea maksajan osa.

Suomen luottoluokitus lienee kumminkin jo nyt! vaarassa tippua AAA:sta vähän alemmaksi. Luokittaja S&P on parhaillaan täällä tositoimissa. Pian kai selviää, ovatko Suomen pulittamat suolaiset reittausmaksut menneet, nekin,  oikeastaan harakoille tai koiran persuksille.

Mutta eipä hätää, sillä veroradiossa kerrottiin äsken, että luokituksen lasku maksaisi meille verotettaville niinkin vähän kuin ehkä vain jotain + 60 miltsiä (valtiolle) . Sehän ei ole paljon mithään.

Eiväthän Venäjä -pakotteetkaan vaikuta kuin älyttömän vähän Suomen kansantulossa, sanoi mm. hra Stubb. Uskotaan ihan sikana?

Mutta on silti melkein pakko tuhmana kysyä, jotta mitä esmerkiks se uusi lastensairaalakin maksaa. Heinolan reumasairaala suljettiin "vaivaisten" kolmen miltsin puutteen takia.

Mikä on paljon tai vähän? Ja mikä on tällä kertaa standard ja ketkä ovat pian  poors?

Linkki Ylen juttuun Suomen maksuista reittaajille ja toinen linkitys TS:n juttuun yhden luottoluokituksen laskemisesta.

Talsan juttu siitä, että Suomi tilaa,maksaa ja saa, näitä luottoluokituksia.

***

Ei kommentteja: