22.6.2012

Korruptiota ja luonnonvarojen riistoa

TeeVee ykkösen ulkolinjan torstai-illan dokumentti "Juristit korruptiota vastaan" käsitteli poliitiikan ja talouselämän hämärien kytkyjen aiheuttamaa korruptiota Nigeriassa, Islannissa, Italiassa, Britanniassa ja Costa Ricassa.

Norjalais-ranskalainen Eva Joly on käynnistänyt kansainvälisen verkoston paljastamaan räikeitä lahjontatapauksia. Hänen mielestään oikeutta tarvitaan lisää. Ensimmäinen askel on  kieltää veroparatiisien läpinäkymättömyys ja siellä tehtävä korruption jälkien peittely, sekä  laaja veronkierto.


Islannin osuudessa puhuttiin mm. korruptiosta ja systemaattisesta maan luonnonvarojen riistosta. Sellaiset asiat kuulostivat jotenkin tutuilta. Mutta olikohan se tuttuus vain huonosti kuulosteltua, sillä eihän meillä Suomessa... 


Suomessahan poliittinen korruptio on virallisesti olematonta, kuin jokin kiinalainen piilotettu lohikäärme. Ulkomaisten suuryritysten kaivosryntäyksestäkin on meille suomalaisille pelkkää hyötyä.


Islantilainen haastateltava dokumentissa: "Yhteiskunta, jossa voi ottaa pelkän kuluttajan roolin ja osallistua politiikkaan vain käymällä äänestämässä neljän vuoden välein, ei kerta kaikkiaan toimi. Tapahtumia on seurattava valppaammin."


Italialainen haastateltava: "Sankareita ei tarvita. Yritämme vain saada ihmiset tajuamaan, että lain on oltava sama kaikille. Tahdomme antaa kansalaisille mahdollisuuden olla rehellinen."


Juttu on katsottavissa areenassa vielä kolmisen viikkoa juhannuksen jälkeenkin:


http://areena.yle.fi/tv/1491654



* * *

Ei kommentteja: